previous arrow
01_IMG_1355_PR_web2
02_191112_sp101_SUB_Metall_p2_PR_web
03_view_2_web
04_view_1_web
05_IMG_2151_web
06_view_3_web
07_IMG_2126_PR_web
08_191112_sp101_SUB_Metall_p3_PR_web
10_190615_sp101_elevStrasse_SBK_Vorabklaerung_web-1
11_191110_sp101_plan_Attika_plan_gallerie_PR_web
12_IMG_1359_PR_web2
13_WhatsAppImage2019-12-19at050805_web
14_WhatsAppImage2019-12-19at050804_web
16_191110_sp101_plan_Attika_sect_long_AA_PR_web
17_4875a692-afcf-4c7b-aab9-5addcffb104b_PR_web
18_191110_sp101_plan_Attika_sect_long_BB_PR_web
19_a37e4621-e4ef-40fa-9a27-3bd44934e3c4_PR_web
20_191210_sp101_plan_Schreiner_p3_web
21_191127_sp101_ColorStudies_v6_web
22_e9f5de96-3ec6-4daf-9894-824691665201_PR_web
23_IMG_9021_PR_web
24_IMG_9018_PR_web
25_191210_sp101_plan_Schreiner_p9_PR_web
26_28c7e6b9-9954-47fe-8bc8-0ec6b0e3fbaa_PR_web
27_6c35d6df-063f-485c-b2b4-c3d78b54c00a_PR_web2
28_191210_sp101_plan_Schreiner_p11_PR_web
29_1ef896fd-cd69-4c90-a472-6489f74496f8_PR_web
30_WhatsAppImage2020-01-23at142640_PR_web2
31_191110_sp101_plan_Attika_plan_DG_PR_web
32_02cddc4e-d4eb-46b8-a593-6feaad9906cb_web2
next arrow

Fotos: Loeb Sarli Architekten

Sp 101
Residence, Basel

The row house located in the Gellert neighborhood is 5m wide, 8.8m deep, and originally had a basement, two occupiable floors and an accessible attic with one source of natural light used mainly for storage. When the family decided to move in, we were asked to conceive a strategy that would allow the “size” of the house to grow within its fixed perimeter, accompanying the growth of the family into a total of four.

Phase one was completed in 2013 and focused on the ground floor and its relationship to the backyard. In order to create more space within a fixed perimeter, the existing conventional partitions were replaced with three ceiling high furniture pieces built with 18mm birch plywood that reduced the need of furniture to seating and tables. The new built-in partitions define the spaces without visually containing them, and store the numerous objects a 21st century family accumulates.

Due to the sectional change in the site, the ground floor is at the level of the street, and the backyard is one story below, originally accessed only from the basement. A new access to the backyard on the main floor was added, with a light steel staircase and a small terrace to connect the living room directly to the outdoors.

The second phase was executed in 2020 and involved the transformation of the dark attic space into a master suite with a new bathroom, office space, and new photovoltaic roof. A new mezzanine space supported by glue-laminated beams interrupts the verticality of the space and the new dormer window on the street side.